Победата на китайката Клои Жао на наградите Оскар“ с избирането ѝ за най-добър режисьор, а

...
Победата на китайката Клои Жао на наградите Оскар“ с избирането ѝ за най-добър режисьор, а
Коментари Харесай

Китай се опитва да скрие победата на Клои Жао

Победата на китайката Клои Жао на наградите „ Оскар “ с избирането ѝ за най-добър режисьор, а нейният  ”Земя на номади “ - за най-добър филм, бе посрещната с тишина в родината й и даже с цензура.

„ Земя на номади “ на Жао е едвам вторият филм, режисиран от жена, отличен с „ Оскар “ за най-хубав. Тя е първата цветнокожа и втората жена, която в миналото е печелила премията на Академията за най-хубав режисьор.

И въпреки всичко в Китай, където е родена Жао, нейният исторически триумф не е мотив за празнуване, или даже за диалог. Двете съществени държавни китайски осведомителни агенции Синхуа и CCTV вчера въобще не го загатнаха. Вместо това имаше цензура.

С пост във вездесъщия микроблог Weibo филмовото списание Watch Movies, което има над 14 милиона почитатели, обяви победата на Жао  — и постът беше цензуриран няколко часа след появяването му в понеделник сутринта. Хаштагът „ Клои Жао спечели за най-хубав режисьор “, също беше неразрешен в платформата, като потребителите се натъкваха на известие за неточност и информация, че  „ съгласно съответните закони и разпоредби страницата не е открита “.

Някои консуматори прибягват до потреблението на „ zt “, с цел да разгласяват новини за Жао, като употребяват буквите на цялостното й име на китайски, Жао Тинг.  Въвеждането на името на Жао на китайски в Weibo води единствено до несвързани изявления от началото на април. Търсенето на „ Оскари “ сподели единствено публични изявления от посолствата на Южна Корея и Съединени американски щати.

Douban, приложение, известно измежду феновете на филми, забрани търсенията за „ Nomadland “ и „ Zhao Ting “ и бяха изтрити голям брой дискусионни тематики за успеха на Жао. Изтрита беше и новинарска публикация за WeChat, най-голямото приложение за известия в страната.

И въпреки всичко новината за нейната победа се популяризира в китайския интернет, като обособени блогъри и консуматори в мрежата поздравяваха Жао. Мнозина разясниха и словото ѝ при приемането на Оскара, в която Жао цитира ред от стихотворение от XIII век, което тя, както много китайци, е учила като дете — „ Хората са положителни по рождение  “.

За разлика от Жао, корейката Юн Ю-джун  Корея, която завоюва публиката, играеща бабата в „ Минари “, към момента не е неразрешена за търсене в китайския интернет. Юн получи Оскара за най-хубава поддържаща актриса и стана първият корейски реализатор, спечелил премията.

В родната и страна, Южна Корея, „ актрисата Юн Ю-джун “ е най-споменавата тематика в Туитър и южнокорейските знаменитости понасят поздравленията си. Лий Бунг Хун, актьор, прочут в чужбина с ролите си в „ G.I. Joe: Ответен удар ”, „ Терминатор: Генезис “, „ Великолепната седморка “, разгласява фотография на Юн с трофея и надпис „ Невъзможно е единствено едно мнение “.  Дууна Бай („ Облакът Атлас “, новият сериал на „ Нетфликс “ Kingdom) и звездата Ким Хе Су също поздравиха Юн в обществените мрежи.

Жао се сблъска с националистическа реакция и през март, когато завоюва „ Златен глобус “ дали може да бъде наричана китайка, а някои смятаха, че е обидила родната си страна с мнения за политическата ѝ система.  Китайската преса, телевизия и обществени медии са строго следени от ръководещата комунистическа партия, директно или посредством автоцензура, а онлайн рецензиите постоянно могат да доведат до апели за протест на актьори или имена на марки.

Според локалните медии преди да завоюва „ Златен глобус “ през март, премиерата на „ Земя на номади “ в Китай беше планувана за 23 април, само че това не се случи и липсва  официална информация.  Служители в пекински кина заявиха, че не знаят за идни прожекции на кино лентата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР